| 
Cím: 3244 Parádfürdő, Peres utca 18.

Parádfürdő

Parád-Parádfürdő 250 éve részese a magyar gyógyfürdőkultúrának. A település változatos, európai értelemben vett tiszta klímájú környezetben helyezkedik el, így a Gyógyfürdő Kórház – közelében a Boróka Panzióval – mindenképpen ideális a regenerálódásra. A környék nem szűkölködik értékes látnivalókban: a Palóc ház, a kosárfonó- és üvegcsiszoló műhely- és kiállítás, a Kocsimúzeum Cifra istálló, a Római katolikus templom. A Parádfürdőn található őspark Észak-Magyarország legszebb, legnagyobb sétáló- és gyógyparkja. Az Ilona völgyben alázuhanó vízesés, hazánk legmagasabb természetes vízesése. Parádfürdő, a túrák és a természet szerelmeseinek kedvelt kirándulóhelye.

Recsk

A szomszédos Recsken megtekinthető a: Jámbor Vilmos Arborétum, a Kálvária, a Recski Tájház, a munkatáborból napjainkra Nemzeti Emlékparkká alakított emlékhely.

Sirok

A Tarna völgyének egyik szép látványossága a zöld mezőből sárgásfehéren feltornyosuló siroki Várhegy, tetején az egykor szebb időket látott, 2012-ben részlegesen felújított várrommal. A meredek hegyoldalt bokorerdő, akácos, nyílt és zárt sziklagyep borítja. Utóbbi helyenként védett növényeket is rejt (pl. fekete kökörcsin, agárkosbor). A vártól néhány percnyi járásra érdekes, 6-8 m magas sziklaalakzatok sorakoznak (Barát és Apáca sziklák, Törökasztal stb.).

Sástó

A Sástó, Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra hegységben. Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybenyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy kiszuperált olajfúrótoronyból alakítottak ki. Nyáron csónakázhatunk is. A tó közelében található a Kalandpark mely télen-nyáron várja látogatóit bobpályával, quadpályákkal, mászófallal, játszótérrel. Ide néhány éve libegőn mehetünk át.

Kékestető

Parádfürdőtől gépkocsival kb. 20-30 percre találhatóak a Kékesi és Mátraszentistváni sípályák. Kékestető Magyarország legmagasabb pontja: a csúcs 1014 méter, melyen gyönyörű panorámát kínáló kilátóval bővített TV torony található. Az innen induló sípálya 1,8 km hosszú. A pálya felső szakaszán egy nemrég felújított 700 méter hosszú tányéros felvonó, valamint két tanulólift üzemel. A lesiklópálya mindvégig enyhe lejtésű, így kezdő síelők, családok számára is kiválóan alkalmas. Készen van a teljes pályán a világítás és hangosítás, amely megnöveli a síelhető órák számát. A motorosszán túrákkal pedig egy új lehetőség költözött a Mátrába.